Mikä on briketti?

Briketti on käytännöllinen ja siistimpi vaihtoehto klapeille

Puubriketti eli briksu

Kaksi VAALEAA brikettiä lisätty VAALEIDEN brikettien hiillokseen.
Briketti on loistava ratkaisu tulisijan lämmönlähteeksi, jos ei taajamassa ole mahdollisuutta saada polttopuuta tai sen käyttö on haasteellista.
Tulipesiin, joissa voi käyttää klapia.
Palaa räiskymättä, tasaisemmin ja kauemmin kuin polttopuu.
Kuiva, homeeton ja pienet päästöt.
Tiivis tuote, vie vähän tilaa ja ihanan helppo varastoida.
Käytännöllinen ja siistimpi vaihtoehto klapeille.

Laadukas puubriketti on 100 % puhdasta puuta, ei sisällä keinotekoisia lisäaineita.
Ei savuta.
Korkea palamishyötysuhde.
Todella helppokäyttöinen.

Siistimpää kantaa muoviin pakattuja briksuja huoneen läpi kuin klapeja.
Esteettisesti hienoja säilyttää vaikka kassissa takan vieressä odottamassa pesään lisäämista.

Vähän tuhkaa.
Tuhkat voi levittää vaikka puutarhaan pensaiden juurille.


Briketit on pakattu 10 kg:n muovipaketteihin.
10 kg paketti brikettiä vastaa n. 40 L koivuklapisäkkiä.
960 kg lavallinen (~1 m^3) puubrikettiä vastaa ~6,4 heittomottia kuivaa koivuklapia.

Joitain brikettejä voi palastella käsin, kuten valikoimamme Briketti PYÖREÄ. Kovempien brikettien paloiksi murtaminen onnistuu helposti esim. retkikirveellä, kuten valikoimamme Briketti VAALEA ja Briketti TUMMA.

Hyviksi käyttökohteiksi ovat ilmenneet mm. takka, lämmityskattila, kaakeliuuni, kamiina, puuliesi, sauna, palju ja nuotio.

Eri brikettityypeillä voi olla erilaiset ominaisuudet mm. ulkonäön, tuoksun, koon, pakkaustavan ja poltto-ominaisuuksiensa suhteen.
Kokeile ja löydä suosikkisi tai ota yhteyttä, niin valitaan käyttöösi parhaiten sopiva brikettilaatu. 🔥

Brikettien varastointi

Brikettien varastointiin avaamattomissa muovipaketeissaan riittää katettu ja kuiva ulkovarasto, kuten puulle ja pelletille. Hydraulisesti puristetut erittäin tiheät briketit saa pinottua helposti suhteellisen pieneen varastotilaan.

Ajan myötä ilmankosteuden vaihtelut heikentävät avatuissa paketeissa säilytettävien brikettien laatua. Puubriketit on suojattava kastumiselta ja kosteudelta, eli älä säilytä esim. kylpyhuoneessa kun siellä ollaan suihkussa.

Brikettien laaduissa on isoja eroja!

Kokeilen jokaista ostoerää vuolukivitakassani ennen myyntiä. Minä kokeilen erilaisia brikettejä, jotta Sinä voit nauttia lämmöstä ja tunnelmasta helposti! 🔥

Suorakulmiomaiset briketit ovat useimmiten niin tiivitä, että niitä ei käsin saa palasteltua vaan retkikirves on hyvä apuri. Pyöreät briketit saa useimmiten katkottua käsin pienemmiksi paloiksi.

Valikoimasta löydät briketit takkaan, lämmityskattilaan, kaakeliuuniin, kamiinaan, saunaan, paljuun sekä nuotiolle. Kaikkiin tulipesiin, joissa voi käyttää klapia. Ei vaadi lisälaitteita.

Noudata aina tulisijavalmistajasi ohjeistuksia tehomäärissä.

Testaa ja löydä suosikkisi!

Brikettien valmistus

Briketit valmistetaan puristamalla mm. sahojen ylijäämämateriaalista – purusta, lastuista tai tomusta.

Raaka-aine kuivataan ja puristetaan muotoonsa.

RUF’-termi on vakiintunut brikettikäyttöön perinteisten brikettipuristuslaitteiden valmistajan nimestä suorakulmiomaisille briketeille.

Mitä on briketti?

Briketti on erittäin tehokasta puristettua bioenergiaa tiiviissä ja helposti varastoitavassa muodossa. Se valmistetaan tasalaatuiseksi ja kuivaksi, joten briketti palaa erittäin puhtaasti.

Samantyyppisen briketin eri käyttökerrat lämmittävät aina samalla tavalla ja yhtä kauan, joten niiden käyttö on helppoa ja vaivatonta kerrasta toiseen.

Miksi briketti?

Oletko kyllästynyt pinoamaan klapit tai halot ilmavasti etkä halua saada tikkuja käsiisi? Klapimetsään menemisestä puhumattakaan...

Briketit ovat noin 10 kilon paketeissa, joten ne on helppo lastata, kuljettaa ja lopulta siirtää tulisijan lähelle käyttöä varten.
Brikettien varastointiin avaamattomissa paketeissaan riittää katettu ja kuiva ulkovarasto, kuten puulle ja pelletille.
Hydraulisesti puristetut erittäin tiheät briketit saa pinottua helposti ja tehokkaasti suhteellisen pieneen varastotilaan.
Purusta ja tomusta valmistetut briketit ovat monesti niin sileäpintaisia, ettei niistä voi saada tikkuja käsiin. Poikkeuksena isompijakeisista materiaaleista valmistetut puru- ja lastubriketit.

Haluaisitko tyhjentää tuhkat harvemmin?

Tuhkaa syntyy paljon vähemmän kuin klapeista.

Kutkuttaako pidempään räiskymättä palava ja taatusti kuiva bioenergia?

Laadukas puubriketti on 100 % puhdasta puuta, ei sisällä keinotekoisia lisäaineita.
Puubriketti on ympäristöystävällistä ja täysin uusiutuvaa bioenergiaa, joka on valmistettu mm. puuteollisuuden luonnollisista sivutuotteista, jolloin raaka-aineen hyödyntämisprosentti nousee erittäin korkeaksi brikettien valmistuksen johdosta.
Kuiva ja tiivis tuote, pienet päästöt.
Puubriketeillä on korkea palamishyötysuhde.
Briketeillä saat lämmityksestä paremman hyödyn kuin kostealla polttoaineella. Jos esimerkiksi polttaa kosteita klapeja, palamislämpötila laskee, päästöt kasvavat ja hyötysuhde pienenee. Kosteista klapeista höyrystyvä kosteus voi tiivistyä takan savukanavien pintaan, jolloin veto heikkenee ja tuli voi jopa sammua kokonaan.

Haluatko homeetonta bioenergiaa? Kammoatko ötököitä?

Homeeton tuote, eli näistä ei tule homeitiöitä sisäilmaan.
Sopivat loistavasti myös ötökkäkammoisille, sillä et kanna sisälle klapeja kuorineen, joissa erilaiset ötökät voisivat ”herätä” sisätilojen lämmössä.

Kun haluat lämpöä ja tunnelmaa helposti!

Käyttö ilman lisälaitteita kaikissa arinallisissa tai arinattomissa tulipesissä, joissa voi käyttää polttopuuta. Myymäni brikettilaadut eivät tuki arinan rakoja palaessaan. Arina ei tavanomaisella käytöllä kulu nopeammin kuin klapikäytössä.
Valikoimasta löydät briketit takkaan, lämmityskattilaan, kaakeliuuniin, kamiinaan, saunaan, paljuun, nuotiolle sekä vaikka puuhellalla kokkaamiseen. Kaikkiin tulipesiin, joissa voi käyttää klapia.
Nuotiolle lähtiessä sopiva määrä brikettejä on helppo pakata reppuun mukaan.
Kun haluat nauttia tuli-elementistä helposti.
Vain puuta eikä mitään muuta!

Bonussektori...

Joidenkin brikettityyppien tyhjiä muovipusseja on kätevä hyödyntää muovijätteiden keräyspusseina. ♻️

Briketti ja varaava takka

Alla kuvasarja RUF-briksujen polttamisesta varaavassa vuolukivitakassani talvella 2023-2024, Briketti VAALEA.

RUF-brikettien polttaminen on helppoa esimerkiksi keskikokoisessa varaavassa takassa:

  1. Siirrä briketit sisälle ajoissa. Poltettavat briketit on hyvä tuoda sisälle lämpiämään noin vuorokautta ennen polttamista (ei välttämätöntä, mutta helpottaa syttymistä).
  2. Selvitä ja päätä panoskoko käyttämäsi tulisijan mukaan. Energiasisällöltään 3 brikettiä vastaa noin 3 kiloa kuivaa koivuklapia. Noudata tulisijan valmistajan ohjeita tehomäärissä.
  3. Monesti keskikokoisen varaavan takan sopiva kertapanos on 3 brikettiä. Voit asettaa esimerkiksi kaksi brikettiä vierekkäin pystyyn parin sentin raolla sekä kolmannen vaakatasoon niiden päälle. Aseta briketit huolellisesti, vakaasti sekä riittävän kauaksi tulipesän luukusta, jotta sitä avattaessa palavaa materiaalia ei pääse tippumaan lattialle.
  4. Aseta sytykkeet (esim. kananmunakennon palasia ja paperia tai valikoimamme sytytyskiepillä – vain yksi riittää) muodostuneeseen rakoon ja leimauta ne palamaan.
  5. Briketit palavat liekillä noin tunnin mm. tulisijan paloilman virtausmäärästä riippuen.
  6. Kun haluat lisää ”pökköä pesään”, voit hajottaa palavat briketit hiilihangolla ja lisätä tarpeen mukaan esim. 1-2 kpl brikettejä muodostuneen hiillospedin päälle.
  7. Sitten voitkin jälleen rentoutua loimuavan takkatulen ääressä noin tunnin ajan, ilman että sille tarvitsee tehdä mitään – helppoa ja vaivatonta. 🔥
Brikettien muodosta, lämpömäärästä, lämmitystarpeesta jne. johtuen voi olla mielekästä polttaa brikettejä eri määrä tai eri tavalla latomalla omassa tulisijassasi. Kysy minulta lisää, jos tämä mietityttää.

Klikkaa tästä videoon, jolla vuonna 2021 sytytän ja poltan koivubriksuja vuolukivitakassani. -Briksu-Miksu 🔥
Linkki johtaa yrityksen Instagram IGTV:hen, joka vaatii sisäänkirjautumisen Instagramiin.

Kiinnostuitko?